BIBI I BUBI: Očekivala gangstere, a dobila šmokljane

BIBI I BUBI: Očekivala gangstere, a dobila šmokljane

Umjetnička organizacija Kerekesh Teatar, Varaždin

 

Da budem iskrena, sve mi je teže i teže crpiti inspiraciju za ove tekstove jer su svi delikventi udaljeni od mene točno za 1 centimetar i 50 milimetara, a neki čak i malo više. Na svu sreću imamo naše kamermane koji tijekom predstave obožavaju prošetavati gledalištem kao super modeli i pokazivati svoju modnu kombinaciju za današnju prigodu, kao i novi komad kamermanske opreme. Ovoga puta sam imala sreće da su stali baš na dijagonalu šibenskih pločica koje su me povezivale s pozornicom.

U najvažnijem času, kada su Bibi i Bubi raspravljali kako je Bibi stao na morskog kakača, ekran od kamere se dostojanstveno otvorio i započeo snimanje. Ajde, barem je kamera uhvatila taj trenutak, možda uspijem dogovoriti intervju pa ću tek tada moći izvijestiti svoje čitatelje o nezgodi u moru  Bibija i Bubija.

S velikim sam čuđenjem promatrala pozornicu za koju bi moja mama mogla reći da izgleda baš kao i moja soba, prava replika urnebesnog nereda. Ispalo je da pozornica predstavlja smetlište. Isprva sam očekivala dva gangstera da se pojave na pozornici, ali ipak mi se očekivanje nije podudaralo s imenima iz naziva predstave. Kada je zasvirala muzika, umjesto dva gangstera, pojavila su se dva šmokljana koji su imali velebni plan za smanjenje polucije na zemlji u 2034. godini izgradnjom podmornice, velike žute s dva prozora za promatranje riba. Toliko su bili tajanstveni da nitiko, pa čak ni oni sami nisu smjeli izreći riječ podmornica, ali ako bi slučajno riječ skliznula niz jezik morali bi napraviti pet sklekova. Na neku foru Bibi, koji je bio niži od Bubija i malo debeljuškastiji, uvijek bi na kraju izrekao tu riječ, što je naravno izazvalo uvijek provale smijeha najmlađih u gledalištu. Moje mišljenje je da je on namjerno to radio kako bi došao u bolju formu od Bubija, ali suptilno.

Vjerujem da već postajem dosadna sa svojim digresijama pa ću evo, bez prekida, prepričati ostatak zgodbe. Bibi i Bubi su počeli skupljati djelove za svoju podmornicu (5 sklekova) dok jednog dana Bubija više nije bilo na smetlištu. Njegov cijeli razred je išao na maturalac po svijetu, ali najvažniji dio je da mu je najzgodnija cura u razredu obećala pusu, pusu na maturalcu , ako se opere. Tu je nastala svađa i Bibi je ostao sam na smetlištu, njegova mama nije imala novac da mu uopće plati školu te se samo mogao osloniti na smetlište. Nije više bilo isto graditi podmornicu (5 sklekova) bez njegovog najboljeg prijatelja s kojim bi to mogao podijeliti. Srećom, Bubi se ubrzo vratio natrag na smetlište. Pošto se doma nije mogao oprati za maturalac jer je račun za vodu bio urnebesno visok, nije imao niti razloga da ode. Tako su Bibi i Bubi pod morem pronašli škrinju s uputama kako čuvati okoliš i postali uvaženi vlasnici tvornice za razlaganje otpada s „elegantnim“ kockastim košuljama i rozim kravatama, kao originalni biznismeni.

Sada samo želim dodati kako Bubi treba biti sretan što njegov maturalac uključuje izlazak iz Hrvatske za razliku od mojeg. Ipak se neću žaliti jer mi imamo najljepše more u kojem su Bibi i Bubi svojim udruženim snagama našli rješenje za problem koji ih je zahvatio, pa će se moj maturalac, srećom u eri korone, odviti na lijepom plavom Jadranu. Možda bi i mi mogli potražiti kakvu škrinju na dnu mora i u njoj antivirus za ovu epidemiju. Diži sidro!

Nika Vlahović, 17

 

FOTO GALERIJE

Petar i vuk

Srebrna predstava

Promocija slikovnice 'Vjetropirasta'

Niske pobude i visoke pete