PUŽ MUŽ: Igra je važna!

PUŽ MUŽ: Igra je važna!

Kazališna družina Pinklec, Čakovec (Trg Ivana Gorana Kovačića)

 

Umalo kreketala po ulici

"Puž muž", predstava Kazališne družine Pinklec, odigrana je na Trgu Ivana Gorana Kovačića u 20 sati. Zainteresiranost za predstavu bila je očekivano velika. Predstava na vrlo humorističan način ukazuje na važnost dječje igre u životima mališana. Najmlađi uzrasti bili su oduševljeni radnjom te se svako toliko mogao čuti glasan hihot što je dopirao iz prvih redova publike koje su mališani trkom zauzeli kako bi mogli jasnije shvatiti koncept radnje i uživati u čarima predstave.

No, moram priznati, nisu bili jedini zadivljeni, sama sam često s njima nasmijala nostalgično se prisjećajući svojih igrom i zabavom  obuzetih dječjih trenutaka. Iako bi se prema nazivu predstave, kostimima ili pak samoj radnji dalo zaključiti da je predstava namijenjena za najmlađe generacije, priča sadrži poruku za sve uzraste. U prvome redu naglašava se važnost međusobne dječje interakcije kroz neposredne igre. Te igre u djeci pobuđuju zadovoljstvo, razvijaju znatiželju, želju za istraživanjem te grade cjelokupnu strukturu ličnosti djeteta i njegovih emocija. U današnjem virtualnom svijetu, u kojem djeca provode sate u individualnim igrama pred računalom, dječja  nevinost, mašta i  potreba za društvenim igrama  ne koriste se i ne ispunjavaju.

Predstave poput ove jasno ukazuju na taj problem i prikazuju istinsku ljepotu predivnih dječjih trenutaka provedenih u igrama kao što su "skrivači", "ledena baba", "ledena žaba", razne brojalice i slično. Poruka koja je prenesena odraslima zaključena je na samome kraju predstave kada puž kaže: "Svaki posao kroz igru postaje zabavan", te tako završava predstava. Vjerujem da su i mladi i stari približno podjednako uživali u predstavi. Na mene je svakako ostavila pozitivan dojam, a u glavi su mi se non-stop vrtile njihove brojalice, pa sam se suzdržavala da ne počnem "kreketati" nasred ulice, a imam 18 godina, haha!

Tanja Kranjčec (18)Bacilo ga u djetinjstvo

Kad sam došao na predstavu, dok sam čekao početak, pomislio sam "Puž muž", pa ovo nije ni za vrtić. Međutim predstava je bila dobra. Podsjetila me na djetinjstvo kada sam s bakom sjedio na balkonu u zgradi na Šubićevcu, imao sam 4-5 godina. Jeo sam lubenicu i gledao kada će se upaliti svjetlo u zgradi preko puta. No, da se vratimo na predstavu. Raščistimo jednu stvar: predstava se zove "Puž muž", a glavni likovi su tri žabe koje za razliku od ostalih likova u predstavi nemaju drugog posla nego se samo igraju i smišljaju brojalice i zabavljaju se. Iz predstave se može zaključiti da je svaki posao koji se radi sa srcem zapravo igra. Vrlo dobro.

Karlo Milović (15) Umirali od smijeha

Onaj koji ne zna kako nazvati svoju predstavu savjetujem da je nazove nekako poznato jer je to očito način da predstava dobije puno gledalište. Da, i ovaj put je gledalište bilo puno kao i prostor oko pozornice. Predstava je bila jako zabavna, a djeca su ''umirala od smjeha''. Scenografija je bila oskudna, ali to mi je bilo nekako u redu za ovakvu predstavu. Nemam baš puno vremena pa ću reći da  je predstava bila okej.

Emil Erak (15)

FOTO GALERIJE

Vlak u snijegu

Alisa u zemlji čudesa

Wanda Lavanda

PALČICA